Biografije

Put legende “Yabby You” – by Dadaman

todayFebruary 23, 2018 73 1

Background
share close

….”Be you, yabby yabby you”….

Čuo je čovjek sa dredovima davne 1969 godine na Jamajci. Oluja je prekinula jednu od mnogobrojnih rasprava koje je vodio sa svojim Rastafarijanskim prijateljima o tome ko je pravo božanstvo na zemlji – Isus ili Haile Selasie. Iz oluje mu je, po njegovoj tvrdnji, zapjevao hor anđela:”Be you, yabby yabby you”.

Vivian Jackson

Njegovo ime je Vivan Jackson a u Rastafarijanskim komunama u kojima je živio dobio je, zbog svojih religioznih ubjeđenja, podrugljiv nadimak “Jesus Dread”. Rođen je u getu zapadnog Kingstona u siromašnoj porodici. Od oca je slušao priče o dupijima, zlim duhovima koji progone stanovnike ostrva, a majka ga je od malena vodila u lokalnu crkvu. Fasciniran porukama iz Biblije i sa željom da ih bolje razumije sa 12 godina odlučuje da, oponašajuci život Isusa, nađe odgovore u razgovoru sa raznim vjerskim liderima na ostrvu. Put ga je doveo do “Ites People”, komune radikalnih Rastafarijanaca koji su spavali na otvorenom i hranili se isključivo korjenastim povrćem. Za život je zarađivao radeći u livnici otpadnog metala. Takav način života je doprinjeo da se u 17-oj godini ozbiljno razboli-dijagnoza je obuhvatala (pored neuhranjenosti, čira na želudcu, upale mozga i pluća) reumatoidni artritis koji ga je primorao da ostatak života hoda na štakama.

Vivian Jackson

….”Be you, yabby yabby you”….

Tako bolestan i obogaljen bio je primoran da za život zarađuje prosjačenjem i raznim “mutnim” radnjama u getoima Kingstona. Takođe je počeo komponovati pjesme.Kao i ostali siromašni muzičari obilazio je studija u kojima je vlasnicima predstavljao svoju muziku pjevajući acapela verzije svojih pjesama. Čuveni King Tubby mu je obećao da će mu snimiti pjesmu kad Vivian obezbijedi novac za snimanje. Tek je 1972.godine uspio da hor sa neba pretvori u muziku na zemlji. Nagovorio je muzičare basistu Aston “Family Man” Bareta, bubnjara Liroj “Horsemouth” Valasa i gitaristu Erl “Chinna” Smita da besplatno odsviraju dionice pjesme. Rezultat tog rada je pjesma “Conquering Lion” kojom je počela njegova muzička karijera i višegodišnja saradnja sa Tabbijem. Upravo ga je King Tabby i nagovorio da usvoji nadimak Yabby You.

Nakon što je snimio nekoliko singlova sa članovima grupa “The Gladiators” i “The Congos”, Yabby je oformio vokalni trio “The Prophets” u kojem su pored njega bili Bobby Melody i Alaric Forbes. Njihov debi album “Conquering Lion” predstavlja pravo remek djelo roots reggae muzike. Fantastične pjesme, od kojih su neke snimljene u Lee Perijevom “Black Arc” studiju, predstavljaju mračan spoj tradicionalnog roots reggae-a, Rastafarijanstva i Yabbyjeve odanosti hrišćanstvu.

Slijede, jednako fantastični, albumi “Chant down Babylon” i “Deliver me from my enemies” na kojima je Yabby zadržao visok standard muzičke produkcije. Pored sopstvenih producirao je i albume za Vejne Vejd-a, Tony Tuff i Michael Prophet-a kao i mnoge singlove sa DJ toasteri-ma Trinitijem, Jah Stič-em i Prince Pompidu-om.

Periode muzičkog nadahnuća često su pratili i duži periodi bolesti koji su ga zaustavljali. U vrijeme svog muzičkog(i zdravstvenog) vrhunca Yabbi je izdao I nekoliko izvanrednih dub albuma u saradnji sa majstorima dub-a King Tabby-em i Scientist-om.

Dub

Vivian Jackson aka “Jesus Dread” aka “Yabby You” umro je 12 januara 2010 g. u 63-oj godini života.
Njegovu muzičku zaostavštinu predstavila je izdavačka kuća “Shanachie” na fantastičnom box set-u : “Dread Prophecy (The Strange And Wonderful Story Of Yabby You)” koji je izdat 16.februara 2015 godine.

Autor teksta: Dadaman

Written by: reggaeneracija

Rate it

Post comments (0)

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.


0%