• home Home
  • keyboard_arrow_right Bitni Događaji
  • keyboard_arrow_right Novosti
  • keyboard_arrow_right Posts
  • keyboard_arrow_rightKako je nastao UB40-tijev Signing Off album – by Dadaman

Bitni Događaji

Kako je nastao UB40-tijev Signing Off album – by Dadaman

todayNovember 9, 2017 36

Background
share close

Pročitajte Dadamnov osvrt na neobičan početak rada benda i okolnosti pod kojima je album snimljen:

Debitantski album „Signing Of“ britanskog reggae benda UB40 predstavlja, po mišljenju mnogih obožavalaca i kritičara, njihovo najbolje djelo. Album je izdat 29.avgusta 1980 godine za nezavisnu izdavačku kuću Graduate Records. Omot albuma  predstavlja britanski formular za dobijanje socijalne pomoći za nezaposlena lica (Unemployment benefit card) po kojem je i bend dobio ime.

signing-off-4f67c948d9808

Bend su 1978 godine osnovala braca  Alister i Robin Kembel. Instrumente su kupili novcem koji je Alister dobio u opkladi u pub-u tokom proslave svog 17 –og rodjendana. Bend provodi sledeću godinu u svakodnevnom učenju sviranja instrumenata i stvaranju svoje muzike. Na svom prvom nastupu u lokalnom pub-u bend je odsvirao samo pjesme koje su se kasnije našle na njihovom albumu prvijencu jer nijesu znali nista drugo svirati.

Album „Signing Of“ je , zbog nedostatka novca za pravi studio, sniman u improvizovanom studiju u kući lokalnog muzicara Boba Lamba. Bob je bio jedina osoba sa iskustvom u snimanju muzike koju su momci iz benda poznavali. Snimanje albuma je , uz puno improvozacija, (saksofon je sniman u kuhinji a udaraljke u dvoristu kuće) trajalo od decembra 1979 do jula 1980 godine.

Na albumu se nalazi 13 pjesama od kojih su četiri instrumentala (“Adella”, “25%” ,”Signing Off” i “Reefer Madness”) kao i dvije obrade (“I Think It’s Going to Rain Today” i “Strange Fruit“). Ostatak albuma čine društveno i politički angažovane pjesme prepune kritika prema stanju u zemlji i svijetu.


Što se tiče muzičkog opusa grupe UB40 vrijedni pažnje su, po mom misljenju, još samo drugi album “Present Arms” i njegovo dub izdanje “Present Arms in dub”.

 

Pripremio: Dadaman

 

Izvor: Radio Bruškin

 

Written by: reggaeneracija

Rate it

Post comments (0)

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.


0%