• home Home
  • keyboard_arrow_right Biografije
  • keyboard_arrow_right Novosti
  • keyboard_arrow_right Posts
  • keyboard_arrow_rightManjul – treća sezona kompilacije “Dub to Mali” najavljena za 31 Maj (Baco Records)

Biografije

Manjul – treća sezona kompilacije “Dub to Mali” najavljena za 31 Maj (Baco Records)

todayMay 29, 2019 28

Background
share close

Za sve one koji se tek susreću s ovim vrsnim muzičarem – vrijeme je da otkrijete njegovu muziku.

Kratki bio: Za početak, ko je Mandžul? Mandžul je francuski reggae/dub – multi instrumentionista rođen u Parizu 1976. Sa svojih 7 godina je počeo da svira violinu a sa 14 je prešao u Rastafarijanstvo privučen muzikom i kulturom. Nešto kasnije upoznaje mahorijanskog muzičara Bako Morčajlda koji ima sopstvenu izdavačku kuću – Bako Rekords. U početku Mandžul je dolazio u studio, posmatrao, slušao i učio kako muzičare tako i inžinjere za zvuk. U jednom momentu Bako se razboljeva i kao posljedica toga obustavlja rad, te prodaje dio opreme Mandžulu.

Mandžul nakon toga napušta Francusku i odlazi u Afriku, kontinent koji ga je oduvijek privlačio, odakle je i dio njegove familije. Seli se u Mayotte gdje osniva bend “Humble ark Band” zajedno sa svojom ženom. Ali uslijed loših uslova, bez struje, saobraćaja – napušta Mayotte nakon što mu se rađa sin.

Naseljava se na Rijunion ostrvu, gdje ga dočekuje njegov prijatelj Bako i odatle kreće svijetla karijera. Prvo producira i aranžira muzika za neka zvučna imena reggae imena kao što su: TIKEN JAH FAKOLY, AMADOU & MARIAM, SUGAR MINOTT, AFRICAN BROTHERS,
DANAKIL, TOUMANI DIABATÉ, NATTY JEAN, or TAKANA ZION…

Baco Records: Za Bako izdavačku kuću u posljednje vrijeme izdaje tri albuma inspirisana muzikom iz Malija. Te sesije ili kompilacije su inspirisane afričkom tradicionalnom muzikom iz Malija, ruts rege-om kao i dab-om. A sami albumi nose nazive upravo po mjestu odakle potiče inspracija:

Dub to Mali vol.1:

Dub to Mali season 2:

I posljednji “Dub to Mali season 3” koji tek treba da izađe:

Svaki od ovih albuma, a pogotovo posljednji su sjajno odsvirani i isproducirani. Mandžul je konačno našao vremena da svoj talenat pretoči u djelo po sopstvenim vizijama. Prije nego što album izađe, na našem radiju u dnevnoj rotaciji moći ćete da čujete numere kao što su: “Oh Mali”, “Where is Manjul”, “Politricks” i druge numere sa posljednjeg albuma.

Albumi u formatu muzičkih ploča se mogu kupiti na oficijalnoj stranici Baco Recordsa: https://bacoshop.fr/etiquette/manjul-vinyle-fr/

Nakon promocije posljednjeg albuma, odradićemo i intervju sa Mandžulom za našu oficijalnu YouTube stranicu.

Ovim putem se posebno zahvaljujemo divnim ljudima iz Baco Recordsa koji su nam omogućili uvid u svu ovu fantastičnu muziku.

Autor: Jah Tooth

 

Written by: reggaeneracija

Rate it

Post comments (0)

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.


0%