• home Home
  • keyboard_arrow_right Biografije
  • keyboard_arrow_right Novosti
  • keyboard_arrow_right Posts
  • keyboard_arrow_rightGremijeva reggae kraljevska porodica: Pogled na dominaciju porodice Marley

Biografije

Gremijeva reggae kraljevska porodica: Pogled na dominaciju porodice Marley

todayNovember 10, 2023 25

Background
share close

Ime Marley je postalo sinonim za reggae muziku od kada je Bob Marley postao međunarodna ikona. U domenu Grammy nagrada, naslijeđe porodice Marley nastavlja izazivati debate. Njihova prevlast u kategoriji “Najbolji reggae album” postavlja pitanja o pravednosti i uticaju naslijeđa na proces glasanja.

Od kreiranja kategorije 1985. godine, Marleyi su izgradili značajno prisustvo. Ziggy i Stephen Marley su sakupili kolekciju Grammy nagrada, sa Ziggyjem koji je osvojio sedam puta samostalno i Stephenom koji je značajno doprinio kao umjetnik i producent.

Uticajj porodice Marley se proteže kroz muzičku industriju, sa njihovim brendom koji je postao znak kvaliteta u reggae muzici. Ovaj status može uticati na glasače Grammyja, održavajući niz pobjeda porodice.

2024 grammy nominacije

Stopa uspjeha Marleya na Grammyjima je u oštrom kontrastu sa drugim reggae legendama. Burning Spear, sa dvije osvojene nagrade iz 12 nominacija, i Buju Banton, sa jakom bazom slušalaca od 1.5 miliona mjesečno na Spotifyju, ističu ovu razliku. Collie Buddz, još jedan popularni umjetnik iz modernih voda i kivi glavice, ima 2.1 miliona mjesečnih slušalaca, zasjenjujući Julian Marleyovih 337 hiljada. 

Dosljednost pobjeda Marleya zahtijeva ispitivanje da li je njihov Grammy uspjeh svjedočanstvo njihove izvrsnosti ili nepravedne prednosti. Kritičari tvrde da takva dominacija može zasjeniti druge zaslužne talente, dok obožavaoci citiraju doprinos Marleya rastu žanra.

Zaključak

Debata o dinastiji Marley na Grammyjima dotiče šira pitanja pravičnosti i priznanja u muzičkoj industriji. Iako je njihov talenat nesumnjiv, mjeru do koje njihovo naslijeđe utiče na ishode Grammyja ostaje kontroverzna tačka. U budućnosti, razgovor mora skrenuti ka osiguranju da se duh naslijeđa Boba Marleyja – “uvažavanje i slavljenje svih glasova regea” – poštuje u svakoj odluci o nagradi pa i u momentima kada je njegovo zlatno stablo u pitanju.

Written by: reggaeneracija

Rate it

Post comments (0)

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.


0%