• home Home
  • keyboard_arrow_right Novosti
  • keyboard_arrow_right Recenzije
  • keyboard_arrow_right Posts
  • keyboard_arrow_rightRecenzija Albuma: Micah Shemaiah – Jamaica Jamaica

Novosti

Recenzija Albuma: Micah Shemaiah – Jamaica Jamaica

todayApril 21, 2023 135 2

Background
share close
Piše: Nenad Pekez

MIcah Shemaiah - JAMAICA JAMAICA

Šta dobijete kada spojite najperspektivnijeg jamajkanskog reggae pevača današnjice sa jednom od najkvalitetnijih producentskih i izdavačkih kuća iz Evrope? Dobijemo kidalicu od albuma “Jamaica Jamaica”, peto studijsko izdanje mladog Micah Shemaiah i izvandredni primer perspektive i budućnosti roots muzike, koja u mejnstrimu biva potisnuta raznim šundom koji vapi za lovom i autorizacijom onih baja koji u svojim rukama drže upravo lovu i industriju. Micah i Evidence iz Ženeve su odlučili da pokažu da to može i moderno i tradicionalno, sveže i kreativno, a ne bezidejno i nabudženo bez cilja osim onog da se podigne cena na tržištu.

 “Striktno izvorno!”, peva ovaj tek-tek promukli a izuzetno autentični vokal u pesmi “Roots Blockbuster” preko legendarnog Real Rock riddima, i tako još jednom dokazuje da je jedan od retkih mladih izvođača sa Jamajke koji su ostali verni istinskom reggae zvuku iz 70ih i početka 80ih. Pravo je pitanje zašto nema više takvih izvođača na ostrvu odakle je sve krenulo? Zar na izvoru ne treba da pršti.. pa od “izvora”? Nažalost, istina je gorkog ukusa i danas su tu tek Micah, Earthkry, Chezidek i recimo Aza od onih koji opstaju u roots tradiciji uz poneka koketiranja sa rub-a-dabom. Ili kako nagoveštava gosn “Nepogrešivi” u pesmi “Neva Miss” koja kompletira pomenuti kultni riddim: sa ovom mladom ekipom nema greške.

No, tu dolazimo i delimično do odgovora o misteriji manjka ovakvih vokala: pravi ruts je udariti sa gorkom istinom koliko god da je ona gorka, a to ume da bude bolno, kako za autore, tako i za njihove džepove. Međutim, Micah nipošto ne okoliša da predstavi pravu situaciju na Jamajci, a ne da priča bajke za turiste i ulepšava je za industriju. Korupcija, siromaštvo, težak život, mladi koji beže u kriminal (ili ih bolje rečeno kriminal pronalazi), pa i poziv za “ozdravljenjem države” je sve što slušaoca strefi već u prvoj i naslovnoj numeri. Ridim kida li kida, a tekst nikad teži i realniji. Ništa drugačije nije ni sa naredne dve pesme “Why You Killing Dem So” kojom govori o nasilju, nejednakostima i sistematskom ugnjetavanju na ostrvu i “Run Things” koja osvetljava upravo mračan mejnstrim put kojim se mnogi vode a zaboravljaju svetlost i izvor, zaboravljaju da “Dža pokreće sve!”.

I tako, umesto albuma koji na prvu deluje kao još jedna super reklama za Jamajku koja će privući evropske turiste, Micah udara sa istinom i žestinom uz vrlo punačne baseve i produkciju koju su kroz prste provukli više veštih producenata, dok tek u drugom delu albuma “spušta loptu” i za one koji prežive početni udar stvarnosti, pruža više ljubavnih tema “Left My Heart In Mobay”, duhovniji pristup u “Never Fall I” i uzdizanje saundsistem kulture “Stereo”. A, ako je nešto sigurno, onda je to da ovaj album donosi pregršt saundsistem materijala, koji će se već od ovog leta vrteti po saundima širom sveta. Najlepše je od svega što tekstovima i pevanjem u ovim trakama Micah nikako neće dozvoliti da zaboravimo odakle dolazi(mo): “Never forget where we come from” (“Many Miles”) i što će mase mrdati kukovima uz pesme o stvarnosti muzike i ostrva odakle nam reggae dolazi.

Written by: reggaeneracija

Rate it

Post comments (0)

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.


0%