Biografije

Kako je “Niney” the Observer dobio nadimak

todayNovember 12, 2017 25

Background
share close

Vinston Holns, poznatiji pod pseudonimom “Niney” the Observer je producent i pjevač koji je imao ključnu ulogu sedamdesetih i osamdesetih kada je u pitanju produciranje i muzički inžinjering.

Ono što je posebno interesantno jeste da je Vinston dobio nadimak po nesreći koja ga je zadesila u radionici gdje je ostao bez malog prsta.

Taj poznati muški humor nije odmah evoluirao u Niney (aludirajući na broj prstiju, devetak), već je isprva nazvan “Little Pinky” (mali prstić), a vremenom je nadimak izrastao u “Niney”.

Kružile su priče da kada bi ljudi pitali Vinstona kako je tačno dobio nadimak, on bi samo kroz smjeh rekao da devet ne predstavlja broj prstiju (misli se na inče 🙂 )

Bilo kako bilo, očigledno je da je taj nadimak Vinstonu bio simpatičan, odnosno da je i sam volio da se šali na svoj račun, pa je stoga taj nadimak zadržao i prenio na muzičku indistruiju.

Govoriti o onome što je postigao u samoj muzici, nemože stati u jedan članak.

“Niney” the Observer  je bio i ostao genije, radio je sa legendarnim King Tubbyijem kraljem Dub-a a onda i sa samim princem reggea Dennins Brownom, zaslužan je i za većinu muzičkih dragulja unutar “Channel One” studijske kuće.

Sve to kada se sabere, ovaj čovjek je dio zlatne ere u reggae muzici, i hvala Bogu, još uvijek je.

 

Više o ovim stvarima možete pročitati u knjizi “Reggae & Caribbean Music” od Dave Thompsona, knjiga postoji na Amazonu.

 

Pripremio: Jah Tooth

Written by: reggaeneracija

Rate it

Post comments (0)

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.


0%